fbpx

Een weekend helemaal niks

Home / Rust / Een weekend helemaal niks

Ken je dat? Het is maandagochtend, en ondanks het weekend dat je net achter de rug hebt voel je je verre van uitgerust.

Vaak staan onze weekenden bol van de ‘moetjes’: het huishouden, activiteiten van de kinderen, sociale aangelegenheden.

Daarom is het zo fijn om af en toe eens een weekend niks te doen. Om zo echt op te laden.

Kamperen

Deze zomer heb ik voor een weekend ons tentje opgezet, ergens op een rustige plek in de Achterhoek.

Toegegeven: de keren dat ik in mijn leven gekampeerd heb zijn op twee handen te tellen. En of ik het leuk zou vinden om een hele week op de camping door te brengen, daar ben ik nog niet zo zeker van.

Maar wat was het fijn om 2 nachtjes te kamperen. Midden in de natuur. ’s Avonds viel ik in slaap met krekelgezang op de achtergrond, af en toe een kwaak van een kikker.

Een ritselend beest naast de tent – zo te horen een egeltje die met smaak een maaltijd naar binnen werkte.

En ’s ochtend werd ik wakker met het gefluit van de vogels. Een blatend schaap een stukje verderop. Gewoon even zitten, voor de tent, terwijl de wereld om me heen ontwaakt.

En zomaar vliegt er ineens een ijsvogel voor mijn neus langs – die had ik nog nooit eerder in het echt gezien.

Ontbijten buiten in de zon. Zonder tijdschema erop uit trekken. Een wandeling door het bos. Langs de koeien en de schapen. Een drankje op een terras, in het groen.

Mijn boek heb ik niet eens aangeraakt – ik keek liever een beetje om me heen, naar de vogels, de vlinders, de bijen, en andere insecten. Of af en toe de oogjes dicht en een beetje soezen.

Klinkt dat niet heerlijk?

Bijtanken

Op de één of andere manier wachten we vaak met opladen en bijkomen tot de vakantie, maar dat is helemaal niet nodig. Sterker nog: als de vakantie het enige moment is waar je echt bij kunt komen, is dat een slecht teken.

Ons lichaam gebruikt elke dag energie, en het moet echt dagelijks tot rust komen als je ontspannen door het leven wilt gaan.

Omdat we vaak maar doorjagen en minder tot rust komen dan nodig is, is af en toe een weekend bijtanken dus geen overbodige luxe!

Dus:

Blok je agenda. Gooi tijdschema’s overboord. Kijk wat zich aandient gedurende de dag. En bovenal: gooi bezwaren overboord. Focus op wat wél kan in plaats van wat niet kan. Want anders lukt het nooit.

De was kan ook op maandag. De zaterdagse sportschoolsessie kun je inruilen voor een rondje hardlopen op locatie. Wil je een wandeling maken, maar houden de kinderen daar niet van? Combineer het met iets dat ze wel leuk vinden.

Natuurlijk is ieders situatie verschillend. De één heeft een baby, de ander pubers. Weer een ander heeft geen kinderen maar een grote familie of vriendenkring die vaak om aandacht vraagt.

Mijn punt is: je kunt altijd een keuze maken die bij jouw situatie past.

Echt waar: het is meestal geen kwestie van tijd, maar van prioriteit. Wat als je de boel eens een keer de boel laat, en kiest voor echt uitrusten en opladen?

En als niks doen thuis niet lukt, ga er dan echt op uit. Zoals ik deze zomer deed door ons tentje op te zetten, weg van de drukte.

Want zeg nou zelf: wat is er nou heerlijker dan wakker worden en te weten dat je vandaag h-e-l-e-m-a-a-l  n-i-k-s  h-o-e-f-t?

Related Posts

Leave a Comment

Toolbox voor meer rust