fbpx

Van brandjes blussen naar impact!

Home / Leiderschap / Van brandjes blussen naar impact!

Afgelopen jaar maakte ik kennis met Steven. Hij is leidinggevende van een IT-afdeling met ca. 15 medewerkers en hij merkte dat de teamleden veel stress ervoeren doordat het werk in hoog tempo gedaan moest worden. Er was ook veel frustratie. Daardoor was hij met name bezig met brandjes blussen en liep hij met zijn team constant achter de feiten aan. Vanuit de business kwamen klachten dat zaken te laat werden opgeleverd en vragen te lang bleven liggen. Dit leidde weer tot extra stress en frustratie binnen het team.

Steven vertelde dat hij een extra persoon aannam, maar dat er weinig veranderde. De mensen bleven gebukt gaan onder werkdruk en mensen bleven negatief. Meer kosten dus, maar het loste niets op. Steven realiseerde zich dat de werkdruk maar perceptie was, maar hoe zorgde hij er nu voor dat de medewerkers meer plezier aan hun werk beleefden?

In een 1-op-1 training zijn we bij het begin begonnen: Stevens rol als leider. Ik geloof er namelijk in dat je als leidinggevende eerst naar jezelf moet kijken om je team weer in beweging te krijgen. Hoe werk jij dagelijks? Op de automatische piloot? Luister je echt? Voelen mensen zich wel veilig genoeg? Welk voorbeeld geef je zelf?

Ik weet nog goed dat dit voor Steven heel confronterend was. Hij was niet voor niets leidinggevende geworden, hij kon toch wel mensen aansturen? Er was ook niets mis met Stevens’ leiderschapskwaliteiten. Maar, zoals hij later zelf zei: “door eerst weer terug te gaan naar mezelf, ben ik in gaan zien dat ik helemaal niet zo open was als ik dacht. Ik vulde ongemerkt van alles voor mensen in; hoe ze dingen moesten doen of juist niet. Door de training ben ik veel bewuster geworden en zie ik de dingen scherper. Daardoor begreep ik ineens dat het de mensen veelal ontbreekt aan eigenaarschap, maar dat ik daar door mijn gedrag ook deels zelf voor zorgde. Het lukt me nu beter om te sturen op het resultaat in plaats van de weg daarnaar toe. Mensen ervaren meer ruimte om hun eigen weg te vinden, daarbij ook weleens wat fout te doen. Ik heb meer aandacht voor successen, hoe klein ook, binnen het team en mensen hebben het gevoel dat hun werk nut heeft.”

Wil jij ook leidinggeven met impact? Minder brandjes hoeven blussen? En meer tijd hebben voor waar je je écht mee bezig moet houden vanuit je functie? Dan ben je welkom bij CBL Consultancy en de masterclasses en programma’s voor Natuurlijk Leiderschap. Voor alle leidinggevenden die open staan voor het verwerven van verdiepende leiderschaps-vaardigheden.

Photo by Riccardo Annandale on Unsplash

Related Posts

Leave a Comment

Wat wil jij bereiken in 2018?