De maand januari is alweer voorbij. Een goed moment om nog even stil te staan bij wat je dit nieuwe jaar ook alweer wilde bereiken – met je team, met je afdeling, voor jezelf. Hebben de activiteiten uitgevoerd in januari aan die doelen bijgedragen? Het blijkt immers altijd weer eenvoudiger om aan het begin van het jaar doelen te stellen, dan deze ook daadwerkelijk te realiseren.
Uit de Gartner CIO Agenda 2018 blijkt dat Chief Information Officers wereldwijd de volgende doelen nastreven:
- groei/groter marktaandeel (26%)
- digitale transformatie (17%)
- winstverhoging (10%)
- innovatie (10%)
Dat klinkt ongetwijfeld bekend, ook als je geen CIO bent maar een CEO, of leidinggevende binnen het middle management. Voor de meeste leidinggevenden zal het niet moeilijk zijn te bepalen wat er moet veranderen om deze doelen te bereiken: de strategie, het dienstenpakket, het productaanbod, of een combinatie. Het ‘hoe’ is vaak al lastiger.
Vaak komen we dan uit op ‘meer mensen aannemen’, ‘mensen aannemen met nieuwe kennis’, of ‘medewerkers bijscholen’. En over welke kennis die mensen moeten (gaan) beschikken, daar komen we ook nog wel uit. Wat echter vaak wordt onderschat, is dat grootste veranderingen niet alleen nieuwe kennis nodig hebben, maar ook een heuse transformatie. Die transformatie is nodig bij medewerkers, maar ook bij de leiders zelf.
Eén van de succesfactoren voor groei en innovatie die de laatste jaren veel wordt genoemd, is het samenbrengen van verschillende disciplines in een project/team. Voor vele organisaties en leidinggevenden een behoorlijke verandering. In de praktijk blijkt het al vaak uitdaging genoeg om meer samenwerking binnen het eigen team te stimuleren, laat staan tussen verschillende groepen. De manier waarop jij die samenwerking als leidinggevende begeleidt, is echter van doorslaggevend belang.
Jonathan’s vicieuze cirkel
Een goed voorbeeld is Jonathan. Hij is leidinggevende van een afdeling waar ICT en de business bij elkaar zitten. Dat zorgt voor gedeeld eigenaarschap en daarmee betere samenwerking. Het samenbrengen ging echter niet zonder slag of stoot, niet in de laatste plaats omdat hij zelf nog wel eens enorm uit zijn slof schoot. Medewerkers ervaarden geen ruimte om zelf hun plek te vinden in de nieuwe afdeling, het daarbij ook wel eens fout te doen, en vonden dat Jonathan hen vooral van alles oplegde. Als het immers niet ging zoals Jonathan wilde, dan werd hij boos. Niet alleen de medewerkers raakten gefrustreerd, ook hijzelf! Van samenwerking was steeds minder sprake, in plaats van meer.
Gelukkig stond Jonathan ook open voor zelfreflectie, en zo leerde hij dat zijn uitbarstingen voortkwamen uit onzekerheid. Hij had wel de visie gehad om de teams samen te voegen, maar wist eigenlijk niet wat daar voor nodig was, namelijk de gave om leiding te geven op onbekend terrein, zonder blauwdruk. Jonathan is daarin zeker niet de enige, getuige het rapport van Gartner: “The accelerating adoption of digitalization and the quickening pace of technological innovation are changing the nature of the CIO’s job — from the old role of delivery executive to the new role of business executive. For the majority of CIOs, the biggest challenge of this change is that the details of this new job are unclear, leaving them without a blueprint to follow.”
Het lukte Jonathan uiteindelijk om de vicieuze cirkel van onzekerheid, uitbarstingen, en frustratie te doorbreken en om de teams samen te brengen. En dat niet alleen: anderen benoemen dit nu regelmatig als één van de sterke punten van zijn leiderschap.
Hoe word jij een ‘nieuwe’ leider?
Leidinggeven op onbekend terrein, hoe doe je dat dan? Eén van de kenmerken van dit nieuwe leiderschap is in staat te zijn om de automatische piloot stop te zetten: die van jezelf, en die van je team. Anders gezegd, je moet voor jezelf de mentale ruimte creëren om:
- Out of the box te kunnen denken
- Over gewoontes, vooroordelen en grenzen heen kunnen stappen
- De dingen anders te gaan doen dan voorheen
- En anderen te helpen ditzelfde te doen
Wat zijn jouw doelen voor 2018? En wil je weten hoe jij deze doelen in 2018 écht gaat bereiken? Hoe je ervoor zorgt dat je niet langer meer aan de zijlijn staat, maar echt het verschil kunt maken? Doe dan mee aan de online training op 12 februari om 20.00. Kost je niets, behalve een uurtje van je tijd.
Photo by Maximilian Weisbecker on Unsplash